subscribe
Professor de tecnologies i màrqueting
China, Marketing, Tecnologia, Xina

Els codis QR a la Xina: una millora en la comercialització directa, els processos d’ERP i de l’administració pública xinesa

Alfons González i Pérez (auto-traduit d’un article propi en anglès)

Resum

Alguna vegada heu vist un estrany segell quadrat digital fet de símbols i signes dins d’una notícia o dins d’una revista comercial? Sí, això és un codi QR, un segell digital que pot augmentar les vostres vendes o pot ajudar a organitzar millor la vostra cadena de producció.

Està implementada com una tecnologia sense drets d’autor i per tant resulta bastant simple accedir a aquest format i construir els teus propis codis fàcilment. Així pots estampar-los en les teves campanyes de publicitat o imprimir-los com una tira d’etiquetes amb una aplicació ERP.

Xina ha començat a utilitzar aquesta tecnologia per fer un seguiment de les butlletes de viatges amb tren, però pot ser utilitzat per millorar els fluxos de treball de documentació al llarg de l’enorme administració pública de la que disposa.

Fins i tot, en la indústria d’aliments i begudes, (recordem l’incident de la llet maternitzada) els codis QR són una forma senzilla d’introduir i donar suport a una àmplia gamma de normes per assegurar la qualitat al llarg de la cadena de producció en escales de producció massives.

Paraules clau: codi QR, imatge, innovació, ERP, Xina, l’administració, flux de treball, indústria alimentària, la cadena de producció, publicitat, màrqueting.

 

Introducció

L’ús diari de telèfons intel·ligents i l’avanç de la tecnologia de reconeixement d’imatges ens ofereix una interessant oportunitat per millorar tant la cadena de producció d’un sistema de vendes a les nostres empreses. Moltes empreses PIME poden obtenir beneficis de l’ús d’aquesta tecnologia fàcilment.

ticket de tren xinès

ticket de tren xinès

El govern xinès ha començat a fer servir els codis QR per imprimir la butlleta de viatge per al tren amb aquest segell. Com veurem en aquest article, la quantitat d’informació que un codi QR bidimensional pot emmagatzemar depèn de la versió i la mida del segell.

La longitud de prop de 2000 caràcters es pot aconseguir amb la facilitat que donen les possibilitats de configuració de les diferents versions del codi QR, com veurem més endavant. Aquests codis es poden imprimir a la primera pàgina, indicant la forma correcta de fer circular el document entre un pas i el següent.

En la indústria d’aliments, els codis QR poden emmagatzemar la composició química i / o nutricional, el que permet al personal de salut per seleccionar els productes seguint aquest criteri per als hospitals, comunitats, empreses de càtering i fa aquesta informació disponible pel domini públic en general.

La traçabilitat és una altra de les claus en la indústria alimentària, introduint el número de lot a l’interior del codi QR. Això permet la prevenció contra la distribució dels productes defectuosos i en cas de que això s’esdevingui, facilita la possibilitat que es pugui retirar ràpidament dels supermercats al poder-se identificar.

Això afegeix transparència a la cadena de producció, donant un plus de fiabilitat als consumidors i ajudar a l’administració per atorgar la capacitat de lliurar productes de qualitat procedents de la Xina als mercats interiors i també als estrangers.

Un patró de comportament dels consumidors àvids

Avui dia, els executius de màrqueting directe es dirigeixen a segments de consum de forma implícita dividint-los en categories en funció del seu poder adquisitiu i els seus diferents criteris emprats per prendre la decissió de compra.
Els propietaris d’un telèfon intel·ligent són, implícitament, un microsegment de consumidors potencialment bons i compulsius: iPhone, iPad, Blackberry, Windows Phone i Android són cinc alternatives d’aquest model de consum que defineixen una microsegment a la vida digital és cada dia més important.

Els smartphones han propagat els lectors de codis de barres en el fet de que cada unitat porta una càmara incorporada. Amb aquests lectors de codis de barres, l’oportunitat d’identificar eficaçment pràcticament qualsevol producte o servei i fer la comanda a l’Internet és ràpida com un click.

 

Venda instantània

Arran de la “P” (una de les quatre Ps del màrqueting) que ens parla dels criteris de placement o col·locació del producte al mercat, aquest comportament defineix un patró de clients que estan utilitzant dispositius digitals portàtils petits, per agafar productes sobre la marxa, gairebé al vol, mentre creuen la ciutat amb metro, mentre llegeixen les seves revistes favorites, quan realitzen les seves reserves en un restaurant o cinema o quan ajuden la seva veïna a treure les escombraries.

Els compradors compulsius estalvien temps amb aquest tipus de patró de compra, i amplien enormement els horaris comercials virtuals, és a dir, les hores diàries que un consumidor és potencialment capaç de comprar qualsevol mercaderia mitjançant Internet.

Aquests consumidors només ha de apuntar i fer clic. Llegeixen l’anunci, obtenen el codi QR assenyalant-lo amb les seves càmeres mòbils, esperen un segon per enfocar i reconèixer el codi i, finalment, fan clic per confirmar a la pàgina web de destinació per comprar-lo.

Hi ha una manera més directa de fer vendes més directes, més compulsives?

Com funciona?

 

En comptes de fer servir les tècniques més antigues d’escaneig de codi de barres, basades en un pas d’un estret feix de llum làser a través de les barres dibuixades perpendicularment sempre en l’orientació correcta, els codis QR són segells digitals en una superfície de dues dimensions capaços de ser explorats per una càmera i posteriorment analitzats per un processador de senyals digitals (DSP o software equivalent) per a un reconeixement més ràpid.
A les àrees ombrejades de color blau, s’enmagatzema la informació de versió. Això permet garantir l’evolució d’aquests estàndards mitjançant l’actualització del programari o del firmware de DSP.

El fet d’incorporar ipermès extendre el codi QR com un sistema de densitat variable d’informació, permetent que cada cop es puguin enmmagatzemar valors més llargs.

QR1

QR1

Aquesta és la versió de codi QR 1.
QR2

QR2

En canvi, la versió 4 de QR pot emmagatzemar fins a 50 caracters.
QR3

QR3

La versió 10 pot emmagatzemar fins a 174 caracters.
QR4

QR4

La versió 40 pot emmagatzemar fins a 1852 caracters, la qual cosa pot ser útil per fòrmules químiques detallades, informació nutricional o rutes de direccionament de documents dins d’una administració.

 

Correcció de la informació

Hi ha diverses situacions de la vida real, on es pot perdre la informació d’una etiqueta QR. Per exemple, quan una imatge està presa de molt lluny i la resolució de la càmera no és suficient, quan l’etiqueta impresa s’ha danyat d’alguna manera, quan l’objectiu està brut, o quan tractem de fer segells QR més creatius.

Els codis QR incorporen la informació de correcció.

La correcció de la informació és un tipus d’informació addicional que ajuda a l’equip per reconstruir la informació perduda en base a la redundància.

Hi ha molts algoritmes informàtics que utilitzen la informació de correcció, la majoria d’ells basats en el que anomenem el CRC.

Anem a explicar una per exemple. Imaginem que volem guardar els números (òbviament els caracters alfanumèrics estan representats també com a codis numèrics).Imagini que aquest nombre és “12345678”.

El podem dividir en els parells de números “12”, “34”, “56” i “78”. Per tant, s’afegeix la redundància d’aquesta manera: podem utilitzar una altra àrea per emmagatzemar la suma de cada parell: “3”, “7”, “11”, “15”.

D’aquesta manera, si recuperem el primer parell i la imatge no és clara (per exemple, ens recuperem “X2”, essent X un nombre desconegut), podem reconstruir l’original recerca de la suma, trobant que 3 = 2 X es recupera la falten X = 1.

En aquest cas, la informació de redundància implica fer servir 1/3 de la superfície útil per a tota la informació.

 

Quan les mesures empíriques mostren que no hi ha necessitat de garantir una seguretat tan forta, podem dividir els nombres en trossos més grans i utilitzar diferents fórmules matemàtiques (algoritmes) per trobar el que anomenem un CRC (Veure Codi de redundància) que garanteix raonablement el procés de restauració de la informació.

L’ús de la redundància s’indica amb la variable Level:

  • Nivell L es poden recuperar fins a un 7% de paraules de codi.
  • Nivell M es poden recuperar fins a un 15% de paraules de codi.
  • Nivell Q es poden recuperar fins a un 25% de paraules de codi.
  • Nivell H es poden recuperar fins a un 30% de paraules de codi.

Per tant, quan l’etiqueta està danyada, la lent està bruta, la resolució no és prou bo, tenim un truc extra per llegir el codi QR.

Internacionalització

Els codis QR no són compatibles amb Unicode, però hi ha suport de l’especificació d’una pàgina de codis diferents i per separat l’ús de pictogrames Kanji per a la codificació. Els pictogrames Kanji són molt semblants en japonès i en xinès.

De tota manera, la capacitat d’aquests codis per a ser utilitzats en els idiomes estrangers pot ser un avantatge per forjar la fiabilitat dels productes alimentaris xinesos.

Posició i l’alineació de les marques

Els elements de posició i l’alineació, com places ajudar el processador d’imatge per centrar-se en la marca i saber si la posició s’ha girat en un angle.

El processador llavors enfoca, es centra i gira la superfície fins que les condicions s’assoleixen unes bones condicions de lectura, fent ús dels algoritmes de CRC si fós necessari.

Història del codi QR: De la indústria al mercat de consum

El 1994, Denso, una filial de Toyota, va dissenyar un codi que benefici va ser la capacitat d’enfocament automàtic i la funció de rotació automàtica, que permet escanejar l’etiqueta més ràpid i de forma més desatesa, sense intervenció de cap operador.

D’aquesta manera, la primera aplicació va ser la identificació de components d’automoció per a la indústria de l’automòbil.

El següent pas va ser integrar les adreces URL Web en un segell, de forma que el programari saltés instantàniament a la direcció especificada amb un navegador web.

Les revistes japoneses utilitzen els codis QR des de 1998, quan van ser publicades les normes QR japoneses (JIS X 0510).

 

En canvi, la corresponent norma internacional (ISO/IEC18004) va ser publicada dos anys més tard, el juny de 2000.

Tots aquests documents estableixen que els codis QR són codis oberts i els seus drets de patent, propietat de Denso, no s’exerciran mai.

 

Aquests detalls legals han disparat l’èxit d’aquesta tecnologia, posant a disposició de les empreses, tant petites com grans, sense patents ni drets d’autor.

La següent fita històrica en l’ús del QR la va donar Supermercats Tesco a Corea del Sud, que va llançar una aplicació per a telèfons intel·ligents per comprar en els grans magatzems.

Més tard, Hipermercats Jumbo, a Xile va posar en marxa una campanya de promoció sobre la base dels codis QR. La campanya publicitària va començar als passadissos del metro, on els anuncis contenien una superfície amb el codi QR apuntant a la pàgina web del producte. L’usuari assenyalava amb el seu mòbil, feia clic i després aterrava a la pàgina de compra usant el navegador d’Internet intel·ligent.

La subsidiària de Staples a Argentina va aprendre d’aquesta experiència, en què els corredors subterranis de vegades pateixen per proporcionar el senyal de telefonia constant, i per tant la connexió a Internet. Staples emmagatzemava els codis temporals de productes i accedia després a Internet quan la senyal es torna més estable.

D’altra banda, els codis QR són útils en targetes de visita, per guiar al client a la nostra pàgina de LinkedIn o cap el lloc web corporatiu, per augmentar el trànsit web per obtenir noves visites, clients potencials i clients en el nostre negoci de comerç electrònic, i fins i tot, si vols , com una nova forma de fusió de l’art modern en els nostres carrers i parets urbanes.

Flux de treball en l’administració xinesa

L’administració és complexa i això és una cosa real. L’administració xinesa d’alguna manera és una herència de l’antiga administració dels mandarins, amb un enorme nombre de nodes que estenen les seves branques al llarg del vastíssim territori xinès.

Els documents poden ser impresos portant els codis QR a la portada.

En aquest cas, la ruta d’administració pot ser emmagatzemada en el codi en la seva totalitat, a condició que tots els llocs administratius tinguin el seu propi codi ID d’administració.

Per tant, la via administrativa codificada pot ser semblant a aquesta:
0123456789/2345678901/45678901234 / …

Els identificadors numèrics d’entre barres identifiquen els departaments i oficines per on pot viatjar el document.

Això permetrà posar en pràctica una classificació lògica en lloc d’una classificació física, el que significa que els documents poden ser emmagatzemats temporalment junts en el mateix espai físic d’entrada o de sortida, però el QR del document identifica el lloc ha de ser dirigida en el següent pas.

El fet que un document es pugui enviar a través d’un camí estructurat pot proporcionar l’oportunitat d’estudiar els circuits i aplicar les tècniques dels nous processos operatius per simplificar en el possible per escurçar aquest camí.

Conclusió

Moltes empreses a nivell mundial estan començant a utilitzar els codis QR.

 

Les companyies xineses, especialment les d’aliments i sector de les begudes poden beneficiar-se de la implementació d’aquesta tecnologia i millorar les seves aplicacions d’ERP per que puguin manegar els codis QR i d’aquesta manera fer possible una identificació d’articles i lots de producció fàcil i ràpida.

El desafiament empresarial, tecnològic i organitzatiu consisteix a identificar tots els processos que es poden millorar amb l’ús dels codis QR i modificar la informació relacionada amb els fluxos per integrar a la perfecció aquesta nova tecnologia en els processos centrals del negoci, afegint un nou valor a la cadena de producció i augmentant les vendes.

La nostra biblioteca QR permet als usuaris que l’utilitzen en una sèrie d’aplicacions automatitzades mitjançant la programació amb C #, C + + o una combinació d’ambdós llenguatges.

Referències

  • Japanese rules JIS X 0510 (January 1999)

 

 

  • 1 September 2006 – ISO/IEC 18004:2006, Information technology – Automatic identification and data capture techniques – QR Code 2005 bar code symbology specification.

 

 

 

Deixa un comentari