subscribe
Professor de tecnologies i màrqueting
China, Export, Marketing, Tecnologia, Vi, Vino

Gratallops – Londres – Hong Kong amb LIV-EX

L’opció estratègica de LIV-EX

wine is social

wine is social

Aquest article va adreçat a tots els professionals que d’una manera o altra treballen amb el vi o el cava:

 • Cellers
 • Hotels i restaurants
 • Marxants de vi
 • Canals de distribució
 • Inversors i empresaris del gremi del turisme, tour operadors, etc.

Què és la LIV-EX

El Londres  de Phileas Fogg a la novela de “La volta al món en 80 dies” és ple de clubs d’alta societat curulls de llustrosos cavallers que aposten i juguen amb diners amb les qüestions més diverses.

Index Liv-EX Fine Wine Investables

Index Liv-EX Fine Wine Investables

El Londres actual, amb la seva City o centre financer, continua aquesta tradició amb joves “yuppies” que juguen amb masses de capital amb molts zeros al darrera. Potser no hi llueix el llust romàntic del segle XIX, però el profit comercial és molt superior al d’una aposta privada entre cavallers.

Londres és la seu bursària de l’índex FTSE (també conegut com “Footsie”) és un valor bursàtil creat per la premsa del Financial Times i la borsa de Londres (London Stock Exchange). D’aquí vé el seu nom (Financial Times Stock Exchange).

Londres també ha estat el lloc on s’han acordat internacionalment els preus de les coses. Per exemple, el preu de l’or i dels metalls està regulat per la London Metal Exchange (LME) i és, entre altres coses, de manera curiosa, la causa indirecta dels robatoris de coure de les catenàries del trens espanyols.

Video Bloomberg LIVEX

Video Bloomberg LIVEX

Efectivament, el preu de l’or, de l’argent, del coure i d’aleacions com ara el llautó s’estableixen en una entitat hereva dels clubs de cavallers del segle XIX, però amb forma de borsa, de forma que els rellotges victorians que marcaven les hores amb el so del carilló del Big Ben, han deixat pas a les pantalles d’ordinador impersonals que podem trobar a borses com Wall Street, Tòquio, Frankfurt o Paris.

Però, no ha estat l’única cosa de la qual es fixen els preus.

Existeix una interesantíssima borsa anomenada LIV-EX que fixa el preu dels millors vins del món. Es basa en els valors enregistrats per les darreres compra/vendes de vi. En aquesta borsa, el vi es tracta com un valor econòmic important del que mereix la pena conèixer l’evolució per motius d’inversió, d’igual forma que els quadres de pintors de renom.

Tots els sistemes bursaris de Londres estan interconnectats: FTSE, LME, LIV-EX, de forma que es poden intercanviar títols d’una forma molt àgil entre els tres sistemes bursaris, ja que, com veurem més endavant, tots tres sistemes bursaris estan auditats i controlats per les mateixes agències.

Quins vins hi podem trobar? Van començar amb vins francesos, que continuen representant el gruix principal, el nucli dur -si voleu dir-li així- de l’elit del vi.

Pantalla LIV_EX explicada

La LIV-EX és la causa principal de que els vins francesos tinguin un valor per litre molt més alt que els vins catalans de forma sostinguda en el temps.

El xampany francès i els vins de la borgonya quotitzen a la LIV-EX i els francesos saben jugar amb la borsa per actuar sobre el factor preu, la qual cosa es reflecteix en el preu mundial i el reconeixement dels seus vins.

Evidentment, no és l’únic factor que influeix en la valoració dels vins francesos. N’hi han dos més:

 • La presència de les escoles de sumillers franceses a tots els racons del món, dominant el sector de l’hosteleria. Els sumillers entrenats per les escoles franceses compraran vins francesos pels seus hotels i restaurants.
 • El treball continuat de molts anys de l’Estat Francès protegint i mimant una de les seves fonts principals d’ingressos.

Més endavant justificarem aquests fets amb xifres oficials provinents de fonts contrastades.

Ara per ara, resumint i recapitulant el que hem dit fins ara, hem de constatar que a nivell global el vi és un valor geoestratègic que quotitza dins de borses internacionals en les que no hem competit mai, en les que mai hem entrar a jugar i que semblen “invisibles” per l’àmbit visual tant dels nostres productors com dels nostres polítics.

Si prenem com a document el mapa que publica la pròpia LIV-EX sobre els països que intervenen en la seva borsa com a traders o agents, tenim aquesta imatge:

Mapa dels jugadors

Mapa dels jugadors

Som invisibles o no?

Potser els nostres polítics haurien de donar per sentat que el vi és, de facto, un món especulatiu, i que el resultat d’invertir recursos de forma assenyada en el joc on són tots els jugadors del món (excepte nosaltres) produeix molts més beneficis que proseguir amb les polítiques de paternalitzar i donar subsidis al camp.

La riquesa del territori també es pot aconseguir fent que pugi el valor de cada litre de vi, fent remuntar l’economia amb creació de llocs de treball real. Això és al que em refereixo.

Com podem veure, països del nostre entorn com ara França, Anglaterra, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Suïssa, Grècia i Portugal estan actius, però Espanya no.

Com es reflecteix això en la política de preus?

Xifres que justifiquen ser-hi presents a LIV-EX

Rànquing de litres venuts per tipus de vi escumós

Dades del mercat britànic:

Volum_litres_vi

Com podem veure,

 • El cava ven més unitats que el xampany francès per que el seu preu és més baix, arribant a un públic més ampli.
 • El cava francès amb menys litres que el cava català aconsegueix més benefici per que el seu enfoc es basa en màrqueting estratègic i miren a llarg termini.
 • Gràcies a la crisi i el canvi d’hàbits de consum, tenim una major probabilitat de vendre cava que no pas xampany, per que el factor preu és decisiu.

Rànquing de facturació de vi escumós

Dades del mercat britànic

Valor vendes de vi /Valor de ventas de vino

Valor vendes de vi /Valor de ventas de vino

Rànquing de preus per tipus de vi escumós

Dades del mercat britànic

Preu mig per litre / Precio medio por litro

Preu mig per litre / Precio medio por litro

 • El xampany francès té el preu més alt, encara que el volum de venda és més baix.
 • A molta distància van el Prosecco i l’Asti italians, que per una altra banda tenen un cost de producció més reduït gràcies al mètode Charmat de fermentació.
 • Després tenim el cava català, i per sota els altres (italians, neozelandesos, etc.) amb tipus de vi escumós no recollits a les DOQs europees.

Quota de mercat per marques

Ara veurem del rànquing de marques preferides pel públic anglès quina és la quota de mercat de cadascuna:

quota mercat espumosos a UK / cuota de mercado de los espumosos en UK

quota mercat espumosos a UK / cuota de mercado de los espumosos en UK

El llistat està ordenat segons el valor de la quota de mercat del darrer any (2011).

La immensa majoria dels espumosos que es troben a la part alta de la llista quotitzen a LIV-EX.

Evolució ranking marques

Evolució ranking marques

El Martini italià és un Prosecco, i en aquest cas el comportament és atípic, ja que no guanya quota de mercat com sí que ho fan els vins del seu mateix tipus.

Si prenem els principals vins de la llista per quota i veiem la seva evolució dels darrers cinc anys tenim:

Els caves catalans guanyen quota de mercat o es mantenen, mentre que els francesos i els australians baixen. Fixeu-vos que baixen fins i tot en línies paral·leles.

S’espera que la caiguda de la quota de mercat dels vins francesos es mantingui per la crisi.

El consumidor britànic és reaci a pagar més pel suposat benefici de major qualitat del xampany francès. Malgrat això la imatge de qualitat del xampany francès es mantè. El que succeesix és que el consumidor no està pas disposat a pagar-ho.

En el futur s’espera que la quota de mercat del cava i del Prosecco segueixi pujant en detriment del cava francès, de forma que el cava té molt recorregut fins arribar a la diferència de preu abismal que el separa del xampany francès.

La crisi es converteix en oportunitat en el mercat britànic, de forma exactament contrària al que succeesix en el nostre mercat.

Resultats financers comparatius de la borsa LIV-EX

Raons per l’èxit: plantejament internacional estratègic: Àsia

La International Vintners Exchange o LIV-EX ( www.liv-ex.com ) funciona a nivell internacional, treballa amb lliures esterlines (GBP) i les seves dues monedes auxiliars són l’Euro i el dòlar de Hong Kong (HKD o HK$).

Aquesta darrera moneda ha agafat una forta embranzida per tres raons principals:

 1. La pujada de poder adquisitiu del mercat asiàtic (Xina, Hong Kong, Singapur, Macau, etc.).
 2. L’eliminació a 0% dels aranzels d’entrada de vi a Xina per Hong Kong, que ha fomentat el comerç de vins moltíssim a la zona de Hong Kong i colindants.
 3. La demanda creixent de vins a Xina en el segment de luxe i súper luxe.

1 dólar de Hong Kong = 0,0963903424 euros

El LIV-EX té dos índexes: el LIV-EX 50 i el LIV-EX 100, i funciona bastant com a valors refugi en època de crisi, la qual cosa fa que existeixi un mercat en franca alça ara mateix.

Quotitzacions i evolució bursària del LIV-EX durant els anys de crisi

La quotització del LIV-EX durant els anys de crisi, comparada amb altres evolucions d’índex borsaris internacionals és la següent:

Comparativa financera LIV_EX

Comparativa financera LIV_EX

Font: Cellar Watch, informe de Març del 2013.

Verificació de la serietat d’aquests valors

Agències com Thomson Reuters o Bloomberg verifiquen l’exactitud de la informació i la transparència de la LIV-EX. Aquesta seguretat es tradueix en el fet comprovat de que hi ha una diversificació dels inversors que tradicionalment invertien en or i que ara ho estan fent en vi de qualitat TOP.

Tres unitats de negoci que composen el LIV-EX

L’activitat de la LIV-EX es factura des de tres unitats de negoci:

 • Trading: Negoci de mercat de compra i venda lliure. Model de negoci Marketplace amb interfície bursàtil, estadístiques, blogs, notícies i fonts d’informació de tipus butlletí de notícies, com ara Cellar Watch. Ideal per un broker de vi que gestioni inversions pròpies o de tercers a curt, mig i llarg termini. Permet fer compres “en primeur”.
 • Vine:  Sistema logístic especialitzat en el transport i emmagatzemament del vi de qualitat top. Està connectat amb les operacions de compra i venda i permet transportar físicament el vi comprat i emmagatzemar-ho en un celler.
 • Data: Sistema de pagament per accés telemàtic a Trading i Vine. Permet col·locar ordres de compra i venda, i també realitzar ofertes i demandes de vi a preus determinants.

Què és una “compra en primeur”

compra in primeur

compra in primeur

Una compra en primeur és una adquisició del vi abans de que sigui embotellat.

Es fa la verema. Es fa el seguiment de les característiques de la verema previstes per l’anyada.

En funció d’aquest factor, un cop el vi es premsa i va agafant cos, l’expert visita el celler triat (o fa la ronda de visites entre possibles cellers triats de la zona) amb l’enòleg.

Arribats a un punt, negocien amb l’amo de  la bodega la compra d’un determinat nombre d’ampolles d’aquell vi.

Quan més aviat es fa la compra, més barat surt el preu.

Amb això el comprador s’assegura el preu més barat possible per aquell vi, i el productor s’assegura la compra d’una part important de la seva collita abans de ser embotellada.

En una sola paraula, des del punt de vista del productor: liquidesa.

Des del punt de vista d’un inversor de Hong Kong, la possibilitat de fer-se arribar (importar) vi de luxe al millor preu sense pagar cap aranzel.

Reestructuració de les figures de mercat del vi al Regne Unit

El fet pràctic de que existeixi un mercat tan transparent, amb un accés tan senzill, és la transformació de les figures que intrvenen en el mercat.

Anglaterra i el Regne Unit són un mercat amb unes característiques específiques que tenen punts en comú, però també elements diferencials essencials, com ara el turisme, com ja veurem més endavant.

Per tant, aquí us exposo com està el “mapa de figures” de comerç de vi al Regne Unit, per que de ben segur que anirà transformant el nostre model en gran mesura, i tot això dient i deixant clar de bon principi, que nosaltres aquí tenim coses a dir i esmenes sobre aquest model en positiu, degut al importantíssim efecte intersecció del model turístic.

Figures en aquest mercat UK a nivell TOP

L’inversor

Hi ha nombrosos inversors que compren vi per emmagatzemar-lo i vendre’l a futurs.

Hi ha la figura de l’inversor:

 • S’assessora segons la LIV-EX.
 • Compra vins com a inversió
 • Adquereix bodegues si s’escau.

El cellerista

Llavors apareixen figures com el cellerista. El cellerista s’encarrega de:

 • Aconsellar valors de compra als seus clients.
 • Gestionar la compra “en primeur” verificant la qualitat i l’estat del vi rebut. Comprar “en primeur”, com comentàvem unes línies més amunt, vol dir comprar directament al celler productor per ordre del client, abans de que el vi s’embotelli, quan encara està en barrica, per tal d’obtenir el millor preu possible. Els tipus de vins que ho fan són els que volen copar prestigi internacional i major inversió.
 • Emmagatzemar el vi en el seu embalatge original durant un temps estipulat o indefinidament dins d’un celler on no perdi qualitats, ans el contrari.
 • Vendre el vi i obtenir el seu valor actual en diners.

El cellerista/gestor de cartera admet inversions d’un mínim de 500 GBP o en alguns casos promocionals, superiors a 250 GBP. Per orientar-nos, aquesta xifra mínima per entrar és el valor-tipus d’una compra puntual per capritx, per valor sentimental o per celebrar aniversaris d’un neixement, un bateig, un casament… Normalment treballen amb inversions d’unes 100 vegades aquest valor.

El model de negoci del celerista consisteix en comissions dels diferents actors del mercat (compradors / venedors) o facturació de quotes de serveis al client inversor.

Tenen caves per emmagatzemar els vins a l’interior rural del país, i oficines de gestió de carteres de valors a les ciutats.

El majorista TOP

El majorista de nivell Top actua sovint com a cellerista.

Hi ha majoristes que garanteixen que no trencaran stock mai d’una de les seves referències. Aquests majoristes tenen sempre un stock mínim i per tant, assumeixen un risc de cara a garantir el temps d’entrega de la mercaderia. Això els fa una mica més cars al repercutir-ho en el preu final.

N’hi ha que en canvi generen backlog si no tenen stock. Són més barats però no poden garantir sempre la data d’entrega.

Els brokers

Compradors/venedors de vins.

Assumeixen el risc del capital per comprar, però solen fer operacions ràpides de compra/venda assessorades pels valors de la LIV-EX.

També poden dedicar-se a la intermediació entre productors i distribuïdors a nivell internacional.

Poden haver figures híbrides.

Els agents o Traders

Comissionistes de vendes.

No assumeixen el risc de compra. Connecten comprador i venedor per una comissió estipulada.

Fan sourcing per compte del comprador o venda per compte del productor.

Obren mercats.

Figures híbrides

Existeixen els majoristes celleristes, els majoristes inversors, brokers traders, agents lliures que fan sourcing per compte del client, majoristes propietaris de cadenes de resaurants, majoristes detallistes amb comanda mínima, i combinacions de tot plegat.

Llistat dels principals majoristes Top, inversors, celleristes i figures híbrides de Gran Bretanya que es troben a LIV-EX

Llistat Figures híbrides - UK

Llistat Figures híbrides – UK

Diferències positives que hi ha a Catalunya: el factor turisme

El factor turisme i concretament el turisme d’alt poder adquisitiu (Rússia / Xina) és una oportunitat a atrapar pels punts de venda que es beneficien del turisme a llocs amb alta presència de turistes d’aquests països d’orígen.

Per exemple: la Costa Brava, la Costa Daurada i l’entorn de Port Aventura, amb la probable construcció de BCN World.

Ja no dic més. Que cadascú posi la seva imaginació al servei del coneixement que us transmeto i segur que trobareu models de negoci molt interessants, tots basats en LIV-EX.

L’aeroport de Reus és un aeroport tranquil, obert tant a l’aviació comercial com a l’aviació privada, general i esportiva.

A BCN World no costa gens instal·lar un heliport amb plataforma d’aparcament i un tanc de combustible, que a més pot donar-se en concesió peramortitzar-ho.

Si voleu aprofondir en aquestes dades o si voleu serveis de contractació i assessorament sobre les possibilitats de LIV-EX per inversors, per cooperatives de productors de vi, per hotels, etc., contacteu amb mi via www.alfonsgonzalez.com o amb aquest formulari:

El vostre email (per contestar-vos)

Què volem fer?...

Deixa un comentari